Duguláselhárítás napjainkban

//Duguláselhárítás napjainkban

Duguláselhárítás napjainkban

Duguláselhárítás napjainkban egy kifejezetten központi téma. A duguláselhárítás és csatornatisztítás során használt eszközök legrégebbi kinézetével kapcsolatosan nem sokan tudják, hogy történetük egészen az ókorba nyúlik vissza, amikor is megjelentek a rómaiak általtervezett és épített csatornarendszerek. Ezek a csatornarendszerek többnyire még nyitottak voltak, azonban a zárt részekben gyakran tapasztaltak dugulást. Azokban az időkben faágakkal, botokkal, fagolyóval, ásóval és kapával próbálták meg elhárítani a dugulást. Ezt követően nagy tempóban kezdett növekedni a csatornahálózatok kiépítése, ahogy megjelentek az első modern wc-vel ( water closed= víz öblítés), fürdőszobával és konyhával felszeret lakások, így szinte ezzel egy időben a dugulások száma is megnövekedett.
A duguláselhárítás és a csatornatisztítás fogalmával így az egész modern világ hamarosan megismerkedhetett. Régen a csatornatisztítók kézi erővel, gépek nélkül és nehéz körülmények között dolgoztak. Később a fejlődés hatására egyre jobb, újabb és modernebb eszközök kerültek fejlesztésre. Megjelentek a toldható csövek, a vízsugaras tömlők, a sugárcsövek, az erősített sodronyok majd később a szivattyúk.

Duguláselhárítás eszközei napjainkban

A duguláselhárításban mégis nagyobb áttörést a 21. század hozott. Napjainkra ugyanis megjelentek a kisméretű szivattyúk, a nagy nyomású duguláselhárító eszközök és az erre acélra kifejlesztett speciális autók. Azonban napjainkban is vannak olyanok, akik nem használnak a duguláselhárításhoz eszközöket. Ők inkább a házi praktikákat részesítik előnyben a duguláselhárítás kapcsán és erre esküsznek. Meglepő és a tapasztalat is azt sugallja, hogy a házi szerek terén történt a legkisebb fejlődés az elmúlt időszakhoz képest. Míg az eszközök egy nagy fejlődésen mentek keresztül, addig a duguláselhárításhoz használt házi szerek nem változtak. Felismerték, hogy főként a makacsabb zsír alapú szennyeződéseket a forró víz, a vízkő alapú problémákat pedig a szódabikarbóna és az ecet orvosolja. A 21. században mégis az egyik legnépszerűbb-, és a háztartásokban legtöbbször használt szer még mindig a sósav. Azonban ezek a szerek sajnos nem segítik elő a víztisztaságát, épp ellenkezőleg tovább piszkítják azt.

Melyek a legtöbbször használt eszközök

A leggyakrabban használt eszközök a duguláselhárításban a slagos és a csőspirálos gépesített megoldások.
Slagos módszer: Az egyik legelterjedtebb és kedvelt módszer amikor a slagot a csőbe helyezzük és ráadjuk a nyomást. Ezáltal a csőben rekedt szennyeződést a nyomás kitisztítja a csőből.
Csőspirálos módszer: A dugulás eltávolításának következő állomása a csőspirálos módszer gyakrabban emlegetett nevén: csőgörény. Ezt a módszert majdnem minden dugulás fajtához lehet használni. Egy menetes acél spirált juttatunk be a csőbe és ahogy megy előre a csőben úgy tisztítja a cső falát. Megtisztítja a csőrendszert a szennyeződésektől. A spirál végére különböző fejeket lehet szerelni, amivel a különböző dugulást okozó szennyeződéseket ellehet távolítani. A különféle vastagságú csövekhez különböző átmérőjű, vastagságú spirálok léteznek.
Gépesített duguláselhárítás géppel: Magasnyomású duguláselhárító gép (WOMA), amely a munka során a vízsugarat megfelelő nagy nyomással juttatja a csőrendszerbe. Ez a nagy nyomás biztosítja, hogy minden szennyeződést eltávolít a csőből.

Call Now ButtonHívjon most